Wednesday 13 April 2016

Diet dan Pemindahan Ginjal

Pengenalan
Pengambilan ubat-ubatan selepas pemindahan ginjal boleh menyebabkan peningkatan aras kolesterol, gula dan tekanan darah, ia juga boleh meningkatkan selera makan, kemerosotan otot dan kemerosotan tulang.
Oleh itu, penjaaan pemakanan adalah penting untuk mengawal aras kolesterol, gula, protein, kalsium dan tekanan darah. Pengawalan berat badan juga penting.

Pengubahsuaian Diet
Pengubahsuian ini melibatkan kumpulan makanan yang mengandungi protein, lemak dan kolesterol, karbohidrt dan kalsium.
Dalam tempoh enam bulan selepas pemindahan, penjagaan kebersihan makanan amat penting kerana pengambilan ubat anti-rejection boleh mengurangkan daya tahan anda terhadap penyakit.

Pastikan
-Tahap kebersihan yang aik semasa menyedia, menghidang dan menyimpan makanan.
-Makan makanan sebaik sahaja dimasak.
-Makan makanan yang dimasak sepenuhnya.
-Kulit buah-buahan dikupas sebelum dimakan.

Elakkan
- Makanan mentah dan separuh masak seperti telur separuh masak, sushi, susu dan hasil tenusu yang tidak dipasteurkan, ulam, sayur mentah, salad dan jelatah.
-Makanan bufet.
- Makanan diawet/ diperam seperti jeruk, belacan, budu, cencaluk, pekasam dan tempoyak.

Buah yang perlu dielakkan
- Buah limau gedang (grapefruit) perlu dielakkan kerana ia mengganggu penyerapan ubat-ubatan.

KEPERLUAN PROTEIN
Berat (kg)

Tinggi (m)

IJT (kg/m2)

Saranan berat (kg)

Saranan pengambilan protein (hidangan sehari)



SUKATAN MAKANAN PROTEIN BERKUALITI TINGGI ADALAH SEPERTI BERIKUT:

Sumber protein
1 hidangan
Telur
1 bij sederhana
Ikan
1/2 ekor sederhana
Ayam
1/2 ketul
Daging
1 saiz kotak mancis
Taukua
1/2 ketul
Tauhu
3/4 ketul
Susu tepung
4 sudu makan
Tempe
3 saiz kotak mancis
Fucuk
1/2 keping
Amalkan cara masakan rendah minyak, lemak, garam dan gula.


KEPERLUAN KALSIUM
Kandungan kalsium darah kadangkala tinggi selepas pemindahan ginjal. Sekiranya aras anda normal, pilih 2-3 hidangan produk tenusu rendah lemak seperti berikut:

Jenis susu
Saiz 1 hidangan
Susu segar / UHT
240 ml atau 1 cawan
Susu skim
4 sudu makan atau 1/3 cawan
Susu sejat cair
1/2 cawan
Sekiranya aras anda tinggi, elakkan dari mengambil susu dan hasil tenusu.




 TIP MENGURANGKAN LEMAK DAN GARAM MAKANAN
-buang bahagian lemak/kulit pada daging/ ayam.
-buang bahagian kepala atau telur pada makanan laut (ikan bilis, sotong, udang dan ketam).
-pilih kaedah memasak yang sihat (kukus, rebus, panggang, bakar, reneh).
-kurangkan penggunaan minyak semasa memasak.
-gunakan kuali tidak melekat.
-guna minyak campuran (separuh minyak kelapa sawit dan separuh minyak jagung atau soya) untuk memasak.
-makan ikan lebih kerap terutamanya ikan mengandungi lebih asid lemak omega-3 seperti tuna, salmon, kod dan jelawat.
-elakkan makanan tinggi garam.
-kurangkan penggunaan garam. Guna perencah asli seperti asam limau.
-pilih makanan segar.
-kurangkan makanan dalam tin/terproses/awet.
-ambil lebih sayur-sayuran.
-hadkan makanan segera.
-elak tambah petis, garam, sos dan kicap dalam makanan.
-kurangkan makan luar.

MODIFIKASI RESIPI
-kurangkan penggunaan santan. Gantikan santan dengan susu rendah/ tanpa lemak/ yogurt.
-pilih susu rendah lemak/ tanpa lemak berbanding susu penuh krim.
-gunakan marjerin lembut tanpa asid lemak trans.

HADKAN MAKANAN BERIKUT
-kuning telur tidak melebihi 2 biji seminggu.
-makanan laut seperti kerang, udang, sotong, ketam, tiram.
-organ dalaman seperti otak, hati jantung, paru-paru, hempedl dan limpa.

-lemak/kulit haiwan dan minyak sapi.

No comments:

Post a Comment