Wednesday 20 April 2016

Hipertensi

Apakah itu HIPERTENSI?
Tekanan Darah ialah satu ukuran kekuatan yang diperlukan untuk mengalirkan darah ke seluruh badan melalui saluran-saluran darah bagi membekalkan oksigen dan zat-zat makanan ke seluruh badan. Darah hanya boleh sampai ke seluruh badan dengan adanya satu tekanan. Tekanan ini dihasilkan apabila jantung mengepam. Darah yang dipam ke seluruh badan ini akan kembali ke jantung semula melalui pembuluh darah untuk mendapatkan oksigen dan zat-zat makanan yang baru.
Setiap orang mempunyai tekanan darah yang berbeza dan boleh berubah setiap masa. Contohnya tekanan darah meningkat apabila dalam keadaan tertekan/marah dan menurun apabila sedang berehat atau tidur.

Sasaran tekanan darah normal : BP ≥ 140 / 90mmHg

Hipertensi adalah apabila nilai bacaan tekanan darah (BP) melebihi 140/90mmHg dan kekal tinggi walaupun semasa berehat.


Tekanan darah menjadi tinggi:

Sebab-sebab Utama
1. Apabila salur nadi halus menjadi sempit akibat timbunan lemak di dindingnya.
2. Apabila salur nadi halus mengecut kerana perasaan suka, takut, bersenam, tertekan, merokok dan kadangkala oleh sesetengah jenis makanan.
3. Apabila isipadu darah meningkat contohnya disebabkan pengambilan garam yang berlebihan dalam makanan.
4. Apabila lebih banyak isipadu darah terpaksa dipam oleh jantung untuk dibekalkan kepada tisu-tisu lemak yang berlebihan pada individu yang berlebihan  berat badan.

Sebab-sebab lain
1. Masalah organ (Buah pinggang, Adrenal, Thyroid)
2. Ubat-ubatan (contohnya ubat tahan sakit, STeroid dan lain-lain)

Tanda-tanda dan gejala Hipertensi
- Digelar pembunuh senyap kerana jarang menunjukkan tanda-tanda.
-Kadangkala ada tanda-tanda seperti sakit atau pening kepala disebabkan tekanan darah terlalu tinggi atau naik secara mendadak.

Faktor-faktor lain yang dikaitkan dengan hipertensi.
-Usia yang meningkat.
-Keturunan yang menghidapi penyakit hipertensi.
-Pengambilan garam berlebihan dalam pemakanan.
-Obesiti.
-Merokok.
-Tidak bersenam atau kurang bersenam.
-Penyakit kencing manis (diabetes).
-Hyperlipidemia.

Apakah komplikasi Hipertensi?
Tekanan darah yang tinggi akan mengakibatkan bebanan kepada organ dalam badan dan boleh menyebabkan kerosakan.
Di antara komplikasi/kesan akibat penyakit Hipertensi adalah seperti:
                Otak
                - Serangan strok/ angin ahmar atau strok ringan dan sementara (Transient Ischaemic Attack).
                - Pendarahan dalam otak.
                Penyakit jantung
                -Coronary Heart Disease
                -Congestive Heart Failure
                -Left Ventricular Hypertrophy
                Komplikasi pada mata
                -Pendarahan dan kerosakan pada kawasan yang sensitif dalam mata. Keadaan yang dikenali sebagai Hypertensive Retinopathy.
                Komplikasi pada buah pinggang
                - Kegagalan fungsi buah pinggang (paras serum kreatinin tinggi, Microalbuminuria, Proteinuria).
                Komplikasi pada saraf
                -Kebas tangan dan kaki
                -Mati pucuk untuk lelaki

Bagaimana untuk kekal sihat dan ceria?
- Patuhi temujanji doktor
- Kawal pemakanan
- Berdisiplin dalam pengambilan ubat
- Lakukan senaman secara berkala
- Atasi tekanan/stress secara berkesan
- Berhenti merokok dan pengambilan alkohol
- Kurangkan berat badan jika berlebihan

Tip Pengambilan Ubat
1. Makanlah ubat menurut dos yang diarahkan dan jangan berhenti makan ubat kecuali dengan arahan doktor.
2. Teruskan pengambilan ubat walaupun rasa sihat. Cubalah untuk makan ubat pada masa yang tetap setiap hari.
3. Jika terlupa makan ubat, makanlah apabila teringat. Sekiranya sudah hampir pada waktu untuk dos berikutnya, tinggalkan dos yang terlupa. Jangan gandakan dos yang berikutnya.
4. Jangan makan ubat bersama arak atau minuman beralkohol kerana pengambilan bersama-sama mungkin akan meningkatkan kesan sampingan ubat.
5. Jangan makan ubat-ubatan ini bersama ubat-ubat lain seperti ubat batuk, ubar selsema, ubat untuk penyakit cirit-birit dan lain-lain lagi sebelum memberitahu Doktor atau Pegawai Farmasi anda.
6. Jangan menyimpan berbagai jenis ubat dalam satu bekas yang sama. Simpan ubat di dalam bekas yang berasingan dan berlabel.
7.Pastikan bekalan ubat yang mencukupi, jangan menunggu sehingga ubat di dalam simpanan kehabisan untuk mengambil bekalan yang seterusnya.
8. Sila bawa bersama ubat-ubat atau senarai ubat-ubat yang dimakan apabila berjumpa semula dengan doktor.
9. Simpan ubat di tempat yang sesuai dan selamat.
10. Jauhi semua ubat dari kanak-kanak dan sesiapa yang tidak berkenaan.
11. Buang / Pulangkan semua ubat yang tidak digunakan lagi.


PENJAGAAN PEMAKANAN

Kenapa perlu mengawal pemakanan?

-Mencapai dan mengekalkan tekanan darah normal bagi mengurangkan komplikasi Hipertensi.
-Mendapatkan tenaga dan keperluan zat yang cukup.
-Mencapai berat badan dan ukur lilit pinggang yang ideal.

Bagi pesakit hipertensi, kawalan pengambilan garam dan pengambilan makanan yang sihat melengkapkan rawatan untuk mengawal tekanan darah.
Pengambilan garam perlu dihadkan kepada kurang dari satu sudu teh sehari. Jumlah ini melibatkan garam yang ditambah semasa penyediaan makanan dan garam tersembunyi dalam makanan.

Semasa penyediaan makanan, gunakanlah perisa asli bagi menggantikan garam dan penambah rasa makanan. Antara perisa asli yang boleh digunakan adalah:
1. Bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Rempah ratus seperti kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.
3. Serai, lengkuas dan daun kunyit.
4. Perahan jus limau.

Disamping mengawal pengambilan garam, pengambilan makanan yang sihat berikut penting dalam mengawal tekanan darah:
1. Sayur dan buah yang mencukupi.
2. Susu rendah lemak/ hasil tenusu rendah lemak.
3. Makanan mil penuh, ikan, ayam, kekacang dan legume.
4. Makanan rendah lemak, rendah lemak tepu dan kolesterol.


Penurunan Berat Badan

1. Penurunan berat badan terbukti dapat menurunkan tekanan darah bagi individu yang berlebihan berat badan.

2. Kawal berat badan supaya berada dalam julat berat yang ideal.

3. Turunkan berat badan dengan mengawal pengambilan makanan dan lakukan senaman secara teratur.


Kaedah mengurangkan pengambilan lemak dan gula:

1. Lemak
                Buang lemak yang kelihatan pada daging dan ayam sebelum memasak.
                Rebus tanpa lemak/ santan/ minyak.
                Bakar tanpa lemak/ minyak/ santan menggunakan rempah-ratus. Kemudian tambah sedikit air pada pinggan pembakar dan balut makanan dengan daun pisang/ daun kunyit/ 'aluminium foil' sebelum dibakar.
                Goreng tanpa menggunakan lemak/ minyak dengan kuali 'tak melekat'.
                Kari boleh disediakan dengan menggunakan susu cair/ susu skim/ susu soya (tanpa gula) menggantikan santan atau dipekatkan dengan menggunakan kentang di awal masakan.
                Gantikan produk lemak tinggi seperti susu penuh krim dengan produk rendah/ tanpa lemak seperti susu skim/ susu rendah lemak dan lain-lain.
                Gantikan snek berlemak seperti kek/ kuih manis dengan snek 'sihat' seperti buah-buahan/ sandwic/ jagung rebus (tanpa margerin).
                Buang lebihan lemak dari sup dengan cara menyejukkan sup terlebih dahulu dan kemudian buangkan lapisan lemak beku di permukaan atasnya.

2. Gula
                Amalkan minum air kosong/ mineral/ jus buah-buahan segar yang tidak dimaniskan.
                Gantikan snek/ pencuci mulut/ buah-buahan dalam tin dengan buah-buahan segar.
                Hidangkan gula berasingan untuk minuman panas.
                Gantikan susu pekat manis dengan susu tepung skim/ rendah lemak.


Tip umum pemakanan sihat

1. Makan di luar
                Kurangkan makan di luar.
                Hadkan makanan segera.
                Pilih masakan sup, bakar, panggang, rebus, pindang atau singgang.
                Pilih makanan berkuah tanpa santan berbanding bergoreng
                Elak tambah petis, garam, sos dan kicap dalam makanan.

2. Tabiat mengambil makanan ringan (snek)
                Pilih snek yang rendah kandungan garam.
                Pilih buah segar berdanding buah jeruk.
                Elakkan menambah kicap dan asam boi pada buah.
                Kurangkan pengambilan keropok, kerepek, kentang goreng dan kekacang bergaram.

3. Membaca label makanan
              Baca label dan periksa kandungan garam (garam boleh wujud dalam bentuk sodiumalginate, sodium sulfate, sodium caseinate, disodium phosphate, sodium benzoate, sodium hydroxide, monosodium glutamate, sodium citrate)
                Pilih makanan dengan istilah low-sodium, low-salt atau salt free pada label makanan.


Pengurusan Tekanan@Stress
Stress yang sederhana adalah berguna tetapi stres berlebihan mengancam kesihatan.
Stress sederhana
Stress berlebihan
Meningkatkan prestasi, merangsang dan menggalakkan kreativiti.
Menyebabkan kemerosotan prestasi, keletihan, kemurungan dan memudaratkan kesihatan.


Teknik Relaksasi
-Merupakan satu teknik psikologi membantu mengurangkan tekanan, emosi dan fizikal dengan mengawal perasaan psikologikal badan.


Kebaikan Relaksasi Dari Segi Mental dan Fizikal
-Melancarkan sistem saraf seperti menurunkan tekanan darah, menurunkan kadar denyutan nadi dan jantung dan melancarkan pernafasan.
-Menenangkan dan mendamaikan fikiran.
-Mengurangkan ketegangan otot-otot.
-Meningkatkan daya konsentrasi dan ingatan.
-Mengurangkan tekanan emosi dan kemarahan.
-Menggalakkan tidur yang nyenyak.


Teknik-teknik Relaksasi

1. Teknik pernafasan
- Posisikan badan dalam keadaan selesa
                Duduk
                Baring
-Pejam mata, kurangkan imaginasi dalam pemikiran dan fokus pada pernafasan.
-Tarik nafas melalui hidung, tahan nafas selama tiga saat, kemudian hembuskan perlahan-lahan melalui hidung.
-Terapkan perasaan lega pada setiap hembusan nafas.
-Ulangi langkah ini sebanyak lima kali sehingga tenang dan relaks.
-Akhirnya, buka mata perlahan-lahan.

2. Teknik imaginasi
- Posisikan badan anda dengan selesa
                Duduk
                Baring
- Pejamkan mata anda, kosongkan fikiran dan alihkan fikiran anda kepada satu situasi yang tenang dan relaks.
- Bayangkan anda berada di tempat tersebut. Contoh di tepi laut, air terjun, taman bunga dan lain-lain.
- Cuba gunakan deria-deria asas anda seperti penglihatan, pendengaran, hiduan, sentuhan dan rasa persekitaran yang anda bayangkan.
- Cuba berada di tempat bayangan anda selama 10 saat.
- Sekiranya anda telah berpuas hati dan cukup relaks, anda boleh perlahan-perlahan bukakan mata anda dan bangun dari posisibaring atau duduk dan bersedia untuk melakukan aktiviti harian anda yang seterusnya.

Tip-tip lain:
- Kongsi masalah anda bersama rakan/ ahli keluarga
-Libatkan/ Sibukkan diri dengan aktiviti sosial/ riadah, keagamaan.
- Kurangkan masa untuk termenung bersendirian.


PANDUAN SENAMAN

Kebaikan Senaman:
- Dapat memperbaiki pengaliran darah dalam tubuh.
- Membantu individu mengurangkan tekanan emosi.
- Memberi faedah psikologikal seperti mengurangkan rasa cemas dalam diri.
- Membantu pengawalan berat badan dengan membakar kalori.
- Mengurangkan lemak dan karbohidrat dalam tubuh jika diamalkan bersama dengan pemakanan yang teratur.
- Menguatkan jantung.
- Membantu tidur dengan nyenyak.

Tip-tip Senaman
1.Bersenamlah sekurang-kurangnya 20-30 minit satu sesi dan sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.
2. Mulakan program senaman perlahan-lahan dan kemudian tingkatkannya dari semasa ke semasa.
3. Senaman perlu dibuat mengikut kehendak dan kesenangan anda. Lakukan senaman dengan bersungguh-sungguh dan berterusan, tetapi tidaklah memudaratkan.

Peraturan Bersenam
1. Dapatkan nasihat doktor mengenai program senaman anda, supaya bersesuian dengan keupayaan kesihatan, fizikal dan potensi anda untuk melakukannya.
2. Lakukan senaman yang sesuai dengan kemahiran, kesihatan dan keupayaan fizikal anda.
3. Jangan bersenam ketika sakit atau cedera.
4. Pastikan anda memanaskan badan sebelum bersenam dan menyejukkannya  selepas bersenam.
5. Gunakan kasut yang sesuai, pakaian yang selesa dan tidak terlalu ketat.
6. Lakukan senaman dengan betul bagi mengelakkan kecederaan.

7. Sebelum bersenam, elakkan minuman berkafein kerana ia boleh meningkatkan tekanan darah.

No comments:

Post a Comment