Sunday, 10 April 2016

Stirrer


'Magnetic stirrer' atau 'magnetic mixer'  adalah alat makmal yang menggunakan medan magnet berputar untuk menyebabkan 'stir bar' (juga dikenali sebagai "lambak") tenggelam dalam cecair berputar dengan cepat, lalu dikacau. Bidang berputar boleh diwujudkan sama ada dengan magnet berputar atau satu set elektromagnet bergerak, diletakkan di bawah satu kapal dengan cecair. 'Magnetic stirrers' sering digunakan dalam bidang kimia dan biologi, di mana mereka boleh digunakan di dalam kapal yang ditutup rapat-rapat atau sistem, tanpa memerlukan meterai putar rumit. Mereka lebih digemari berbanding stirrers bermotor gear yang dipacu oleh kerana mereka lebih senyap, lebih cekap, dan tidak mempunyai bahagian yang bergerak luar untuk memecahkan atau haus (selain daripada magnet bar yang mudah itu sendiri). 'Stirrer bar' magnet bekerja dengan baik dalam gelas yang biasa digunakan untuk tindak balas kimia, kaca tidak menjejaskan medan magnet dengan ketara. Saiz terhad bar bermakna stirrers magnet hanya boleh digunakan untuk eksperimen agak kecil, 4 liter atau kurang. 'Stirrer bar' juga mengalami kesukaran untuk berurusan dengan cecair likat atau penggantungan tebal. Bagi jumlah yang lebih besar atau cecair yang lebih likat, beberapa jenis 'mechanical stirrer' biasanya diperlukan. Oleh kerana saiznya yang kecil, 'stirrer bar' lebih mudah dibersihkan dan disterilkan daripada peranti 'stirrir' lain. Mereka tidak memerlukan pelincir yang boleh mencemarkan kapal tindak balas dan produk. stirrers magnet juga boleh termasuk plat panas atau beberapa cara lain untuk memanaskan cecair.

No comments:

Post a Comment