'Water bath' adalah peralatan makmal dilaksanakan dengan bekas
yang dipenuhi dengan air yang dipanaskan. Ia digunakan untuk mengeram sampel
dalam air pada suhu tetap bagi satu tempoh masa yang panjang. Semua mandian air
mempunyai digital atau antara muka analog untuk membolehkan pengguna untuk
menetapkan suhu yang dikehendaki. Penggunaan kutipan termasuk pemanasan reagen,
lebur substrat atau pengeraman kultur sel. Ia juga digunakan untuk membolehkan
tindak balas kimia tertentu berlaku pada suhu yang tinggi. 'Waterbath' adalah
sumber haba pilihan untuk memanaskan bahan kimia mudah terbakar dan bukannya
nyalaan api untuk mencegah pencucuhan. Pelbagai jenis 'waterbath' digunakan
bergantung kepada penggunaan. Untuk semua 'water bath', ia boleh digunakan
sehingga 99.9 ° C. Apabila suhu melebihi 100 ° C, kaedah alternatif seperti 'oil
bath', 'silicone bath' atau 'sand bath' boleh digunakan.
Langkah berjaga-jaga:
1) Tidak digalakkan untuk menggunakan 'water bath' dengan
kelembapan tindak balas sensitif atau piroforik. Jangan panaskan cecair mandi
di atas paras flashpoint
2) Paras air perlu kerap dipantau, dan dipenuhi dengan air
suling sahaja. Hal ini adalah bagi mengelakkan garam daripada tersimpan pada
pemanas(heater).
3) Disinfektan boleh ditambah untuk mencegah pertumbuhan
organisma.
4) Tingkatkan suhu kepada 90 ° C atau lebih tinggi untuk
sekali seminggu selama setengah jam untuk tujuan dekontaminasi.
5) Jika penggunaan melibatkan cecair yang mengeluarkan
wasap, adalah disyorkan untuk beroperasi 'water bath' dalam fume hood atau di
kawasan yang mempunyai pengudaraan yang baik.
6) Penutup ditutup untuk mengelakkan penyejatan dan untuk
membantu mencapai suhu yang tinggi.
7) Penyediaan pada permukaan yang stabil jauh daripada bahan
mudah terbakar.
Jenis-jenis 'water bath'
1) Circulating Water Baths
Circulating water bath (juga dipanggil stirrers) adalah
aplikasi yang sangat sesuai apabila suhu keseragaman dan ketekalan adalah
kritikal, seperti enzim dan serologi eksperimen. Air beredar dengan teliti di seluruh mandian
menyebabkan suhu yang lebih seragam.
2) Non- Circulating Water Baths
'Water bath' jenis ini bergantung terutamanya kepada
perolakan, bukan air yang dipanaskan secara seragam. Oleh itu, adalah kurang
tepat dari segi kawalan suhu. Di samping itu, terdapat penambahan menyediakan
'stirring' kepada 'non-circulating water
bath' untuk mewujudkan pemindahan haba yang
lebih seragam.
3) Shaking Water Baths
'Water bath' jenis ini mempunyai kawalan tambahan untuk bergegar,
yang menggerakkan cecair di sekeliling. Ciri gegaran ini boleh dihidupkan atau
dimatikan. Dalam amalan mikrobiologi, gegaran yang berterusan membolehkan sel
kultur cecair berkembang untuk bercampur dengan udara dengan kerap.
No comments:
Post a Comment